Network Menu

Innan flytten till Korea

Att ta med sig från Sverige

Det finns ett antal saker som många sweor tar med i bagaget från Sverige. För flera av dessa finns det bra ersättningsvaror i Korea, men ibland vill man kanske ta med något av ett speciellt märke som man är van vid att använda. Knäckebröd, svenskt kaffe, kaviar och sill har vi dock ännu inte hittat i de koreanska mataffärerna!

Bra att ta med från Sverige

Tänk även på att i god tid fundera över:

Skolor

Om du har barn bör du så fort som möjligt kontakta några internationella skolor och påbörja ansökningsproceduren. Flera skolor kräver omfattande dokumentering, bland annat läkarintyg, diverse vaccinationer, utlåtanden från barnens lärare, betyg etcetera. Det kan ta flera månader från det att du skickar in ansökningen till att du får besked om att barnet kommit in på skolan. Det finns ingen platsgaranti på de internationella skolorna i Korea och inte heller någon garanti för att ditt barn får en plats genast vid ankomsten till Korea. Antalet platser i de så kallade ESL-programmen (English as a second language) kan också vara begränsade. Det kan därför vara idé att söka till fler än en skola på samma gång.

Här hittar du en förteckning över skolor i Seoul med kontaktinformation.

Körkort

Ansök om internationellt körkort. Ditt svenska körkort gäller inte i Korea. På ditt internationella körkort får du köra ett år, därefter måste du skaffa koreanskt körkort.

Husdjur

Innan man tar med sitt husdjur (hund, katt) till Korea (och planerar att återinföra det till Sverige) är det mycket som ska förberedas och åtgärdas. Räkna med att vaccinationsprogram mm kan ta ca 6 månader i Sverige. För aktuella bestämmelser om införsel till Sydkorea hänvisar vi till Veterinärmyndigheten/Sydkoreanska ambassaden i Stockholm. Tel 08-54589400. För återinförsel till Sverige, se Statens Jordbruksverks hemsida för aktuella bestämmelser: http://www.jordbruksverket.se