Seoul

Leva & Bo i Sydkorea

 

Är du kanske på väg till Sydkorea? Har du funderingar kring livet i Sydkorea? Vi SWEOR som är bosatta här har tillsammans en otrolig kunskap om landet och livet. Fantastisk natur, bra skolor och sjukvård är lite av det Sydkorea har att erbjuda, nedan har vi sammanfattat våra tankar om hur det är att leva och bo här.

 

SJUKVÅRD

Den sydkoreanska sjukvården är snabb och effektiv. Det finns internationella avdelningar på de flesta stora sjukhus, och det finns även små vårdcentraler dit man kan gå med mindre problem eller vaccin. Här är det ofta doktorn som pratar engelska, medans teamet pratar koreanska. Men det finns såklart undantag och vi är många som har goda erfarenheter. I Sydkorea finns det ett omfattande försäkringssystem som många är med i och betalar för om du bott här mer än sex månader. Har du privat försäkring så kan man begära utträde ur det koreanska systemet.

SKOLA/FÖRSKOLA

Det finns många skolor och förskolor som är internationella här. Detta innebär att undervisningsspråket är engelska. Dessa skolor har hög status i landet och det kostar ofta en slant att ha sina barn här. Dessa skolor kan ha kö, så har du barn och ska flytta hit, så hör av dig snarast till skolan för att få dig en bild av den, även till oss i SWEA som har erfarenhet av både skolor och förskolor.

KLIMAT

Korea har fyra årstider. Klimatet är varmt på sommaren och kallt på vintern, dock inte så mycket snö som oftast faller i Sverige. Under juli brukar det vara regnperiod och det kan komma enorma mängder under en kort tid kombinerat med varmt väder ger en luftfuktighet utöver det svenska klimatet. Under vår och höst kan luften påverkas av partiklar som blåser hit och det är vanligt med luftrenare inomhus.

MAT

Många anser att koreansk mat tillhör den allra bästa. Fisk, skaldjur, tofu, kött och bläckfisk finns på menyer på nästan alla restauranger du går in på. Ris tillhör basfödan och det finns många olika sorter. Vegetarisk kost är lite svårare, men långt ifrån omöjligt att hitta. I mataffärer finns allt, men har man särskilda allergier kan det vara klokt att ha med en översättningsapp om du inte kan koreanska. Det finns även flera företag som levererar matvaror direkt till dörren med blixtfart. Så oavsett vad du äter kommer du inte gå hungrig!

BOENDE

Vårt tips är att se på vart du ska jobba, vart barnen går i skolan och titta på en lösning som funkar i vardagen för er. Det finns flera områden där det bor mycket expats, och vi SWEOR är utspridda över stan. Hör av dig om du vill ha fler råd kring boende så kan vi hjälpa till utifrån din situation.

TRANSPORT

Tunnelbana och bussar går över hela staden och det kostar nästan ingenting. Taxi är också billigare än i Sverige. Biltrafiken i Seoul är värre än i Sverige, och under rusningstrafik kan det vara ganska segt att sitta i en bil. Åker du till jobbet på vanliga arbetstider kan det också vara trångt i tunnelbana och på bussar, samt vara svårt att få tag i en taxi.

FRITID/TURISM

Korea är ett land med otroligt mycket sevärdheter, både historiska och nutida. Det finns natur och storstad, nattaktiviteter och dagaktiviteter. Seoul är en levande stad med musik, marknader, museum och mycket mer. Det finns många parker, tempel och palats, men även bergsmiljöer, shopping och inte minst massor av små cafeér och ställen där man kan köpa kaffe. Korea är ett relativt litet land och du kan lätt ta dig till andra städer både med bil, flyg och med snabbtåg.

VALUTA

I Korea används won (KRW) som valuta. I skrivande stund (mars 2024) är 1 SEK ca 128 KRW. Men beroende på inflation mm så kan detta såklart förändras, så kolla växlingskursen innan du åker!


 

HAR DU fler Frågor eller funderingar kring ett liv i SYDKOREA?

Kontakta seoul@swea.org

 

VI HJÄLPER DIG!